Sunday, April 24, 2011

Berkelah Waterfall, Maran, Pahang

Alhamdulillah.. selamat tiba di rumah lepas pi camping kat Berkelah. Ringkasnya, trip kali ni punye trek x susah sangat, 2 jam perjalanan dari starting point, scenery cantik, trek lalu tepi sungai, panjat2 batu sket, kiranya more kepada trekking berbanding hiking. 


Air dari kolam no 7


Air terjun Berkelah mempunyai 7 kolam, kolam ketujuh terletak paling tinggi dan ia merupakan yg pling dalam. Tengok air pon takut woo.. Basically aktiviti ni lebih kepada santai yg mana ktorang sume mandi-manda kat kolam yg bwh sket cz ombak kt kolam no 7 tu kuat, x best nk relax2.. Memang relaxing berendam dlm air terjun ni, segar,sejuk, bersih. Package.. : )
Air Terjun Kolam Ketujuh (dalam woo)




Aktiviti len selain aktiviti biase time camping adalah men lompat2 dari tempat tinggi kedalam air terjun. First time wat memang rase takut, takut kepada uncertainty dan takut kalo salah wat, jatuh kt batu.. X dpt dinafikan yg graviti memang satu force yg menakutkan. Aq da rasa terjun dari tempat yg tingginya paling kurang 2 tingkat, air drag negligible cz aq terjun tegak, so memang graviti yg tarik aq ke bwah. Memang thrill.. Tpi bahaye gak terjun cmtu, tkut misstep pastu salah jatuh


Merasmikan Deuter Air Contact 60+10 sl, sleeping bag ngn alas tido (rubber foam x silap aq), satu pengalaman baru bgi aq utk bwk beg besar cmni. Beratnya wat bahu aq sakit, maknenye bahu aq ni still belum ready nk p tahan. Kene practice byk sket. Pengalaman setakat ni pun belum cukup, so mungkin dlm thun depan aq p tahan.. InsyaAllah..
Good to go


Silau2..




Overall, trip ni memang best, thanks kepada member2 MWAC yg bgi tunjuk ajar serta member aq yg sorang ni (x leh puji lebih2, 1-2 entri cukup XD) yg berkongsi pengalaman utk trip kali ni. So see you again guys! :D


Tu dia.. Menghayati alam


MWAC

3 comments:

~bling-bling~ said...

wah..bestnyer!!!! nak g trekking n hiking lagi!!!!dah lame x wat mnder2 ginih!!!:) simpang, after dis dah xder progrm pnjat gnung ke??? hehe...tahan bila??(cm x mampu je g tahan..:P)

SimPanG said...

haha.. x try hike kat sane ke? ade, cume skrg ni aq lebih kepada ikut org, nk belajar ilmu2 yg x ckup lgi. Tpi kalo ko nk nek gunung mane2, InsyaALlah aq organize. Tahan thun depan kot, mental n fizikal aq x ready lgi.. haha

siti said...

weee~~ da abes!! tggl 1 lg je paper~~

tmpt airterjun tu cm best!!! ^_^