Sunday, November 1, 2009

Gunung Ledang Ekspedition 4



(11 DEC 09)


(12 DEC 09)


(13 DEC 09)


(14 DEC 09)





























Gunung Ledang 3 Travelogue and Timelines (Version 2.1)

antara gambar2 expedition



Destination : Gunung Ledang(1276m above sea level), highest mountain in southern Peninsular Malaysia

Route : Taman Hutan Lagenda – KFC – Summit – Laluan Pelita – Taman Hutan Lagenda

Total Trekked Hour : ± ( 6 & 7 ½ hours ascending, 5 & 8 hours descending)

5.30 a.m.

- We wake up early to prepare our breakfast, Subuh praying and preparing the food for the expedition. Most of us doesn’t take bath due to freezing water that morning that we just brush our teeth and wash our face. All of us can’t wait to start the journey up the mountain.

7.00 a.m.

- We assembled at the Taman Hutan Lagenda’s office and declared the things we’ll bring up the mountain. This is the rule to ensure no rubbish or things were left on the mountain and one who failed to show the things that they declared will be fined.

- Three guides were introduced to us. One of the guide will lead us, the other will be on the middle while the other one will be on the back to ensure no one left behind.

7.30 a.m.

- We warmed up our body to prepare for the climbing activity and then, Amir recite the doa for our safety along the journey up and down the mountain.

7.38 a.m.

- The journey starts with the position of 4-7-4-7-4 which there is 4 boys on the front with the first guide followed by 7 girls and then 4 boys in the middle supposed to be with the second guide that the guide always moving along the middle line without fixed position. Maybe he wants to ensure all of us in the middle is in the good condition. Then, it is followed by 7 girls and 4 boys at the very end with the last guide. This position were arranged to ensure no one would move away from the right path.

7.50 a.m.

Reach CP 1: Bukit Semput

- All of us felt quite tired because our bodies started to synchronize with the legs and this process took some times. Some of us already drink quite a lot of water but this is not the good habit that the body will feel heavier after that.

- We have climb more than 600 stairs up to this checkpoint and it was really challenging for most of us.

8.15 a.m.

Reach CP2: Lagenda Trail

- Everyone seems to be cheerful along the way to this checkpoint, each of us supported each other and this is a good thing to be worked on. We feel enjoyed and feel only a little bit stress to climb upwards that none of us want to give up trying.

- The guides start to feel comfortable with us and they have many experiences about the mountain, its route, flora and fauna that could be found along the way.

- Most of us started to suit themselves to the mountain environment which has low pressure and high humidity where we expected it will be raining on the afternoon.

8.50 a.m.

Reach CP3: Batu Orkid

- The route to here are quite steep and there was a big rock that I sure where Batu Orkid get its name. Some of us have already drank half of their water supply! This is not good as it is still far to reach the water source at CP5.

- We will go through KFC (Killing Fitness Centre @ Kill For Climbers) this time that about 45 minutes will be spent on the KFC itself.

10.10 a.m.

Reach CP5: Sg. Tiga Segi

- CP5 is the first water source on the way up the mountain, and the nearest one except maybe at the CP4 (Kolam Gajah). We refill our water supply and eat chocolates to gain instant energy, but some of us feel very hungry that they ate bread to gain massive amount of energy and to fill their stomach

- We spent about half an hour here before continue our journey through KFC that it is very steep and not suitable for fast walking or running that it will take a lot of energy. The best way is to climb slowly and enjoy its scenery.

11.00 a.m.

Reach CP6: Gua Kambing

- The first group spent a lot time here since this CP is the rally point which we need to regroup before continue our journey ascending up the mountain. The last group arrived not long after the middle group arrives. We feel quite exhausted after go through KFC, but our spirit is still high to reach the summit.

- Gua Kambing got its name after a group of hiker found a mountain goat trapped here during a heavy rainstorm, they caught the goat and it ends in a pot of rendang and said to be very delicious. There is 2 caves after this CP that is Gua Kambing and Gua Itik.

12.08 p.m.

Reach Taman Bonsai

- It is quite challenging to reach here because we need to go through Batu Hampar where we need to climb up using ropes that silly mistakes could cost our own lives. Batu Hampar tests our physical strength especially our hand and legs where both of it must works simultaneously for effective climbing.

- The view at Taman Bonsai is very beautiful where we could see the east part of the mountain where it is the direction to Segamat town from our current position. We could hardly breathe here if we move too fast due to low intensity of oxygen that slows our journey up the mountain.

12.35 p.m.

Reach CP7: Bukit Botak

- Bukit Botak is a small, clear field that was a camping site before. On a sunny day, it is really hot because there is no tree at the field and only small trees around the field. We wait the rest of us here while three of our members went to a water source with a guide to refill our water.

-The water source were known as Gua Majapahit because not long time ago, there is a persons who claims as the descendents of Majapahit went ascetic at this cave. That is where the water source got its name. The water here is very refreshing and cool as if it is just were bring out of a freezer and it is pale-yellow in colour because the water have flow through a number of herbs plants.

1.40 p.m.

Reach The Summit

- The summit today is clear with a little bit cloudy. But almost all the time the sun gave its scorching heats. After taken pictures, some of us went down to a lower place that is quit shady and went to sleeps. Some of us were quite exhausted that they slept deadly (tido mati).

- We quite worry about the last group that they didn’t show up after a long time. All of us hope that they were all right to climb up to the summit.

3.15 p.m.

Reach The Summit (Last Group), Descending (First Group)

- The last group finally showed up, they were very happy but only some of us greeted them. Not long after they reach the top, the first group starts to descend down the mountain. The time taken to descend is at least about 5 hours (depends on stamina). From my observations, we will reach the base at night due to the group’s movements and stamina, and I have been told that if we descend more than 3 p.m. we will reach the base at night.

Around 4.00 p.m.

Reach Water Source (Pelita Route)

- The first group stops here to get rest and perform prayers, some of us even eats their own foods because we could not eat our nasi himpit without serunding (the last group hold the serunding, I realized it later). Some of us eat breads, biscuits and a large number of chocolates.

6.50 p.m.

Reach CP 3

- The first group reach here and it starts to getting dark where we feel quite worry about the route downwards and we also worry about the last group. They will use the same path but in darker situation. I try to imagine the situation and it is quite scary to think the situation.

- Some of us now feel the very effect of descending, it hurts and I can see it through their faces (they only want to reach the base ASAP). But some of us didn’t affected and still steady where they could give a broad smile to me with thumb up! =)

7.20 p.m.

Reach CP2

7.45 p.m.

Reach CP1

8.15 p.m.

Reach The Base

- The last person of the first group is me, Afiq and Bella. Almost all of us having the shower immediately after reach the base (some went to sleeps!). All of us feel tired, pains and a glass of cold, iced syrup could taste like heaven

Around 9.00 p.m.

Climbing Up Back

- One of the guides informed me that Inu have fainted at CP3. He wants some of us brings some rations and meets them to give some support. The three person who climbs back is Faqrie, Aizat and myself (Faqrie is the fittest). This is the first time I feel very exhausted when climbing CP1: Bukit Semput.

- The rescue team went up almost immediately, they were very fast and very worry about the condition of Inu. But they were very friendly with each other that broke the silences of the night.

Around 10.00 p.m.

Reach CP2

- The rescue team was taking a break here when the last group suddenly appeared. They seems OK but Inu seems very sick. We take a break here and Inu was strong enough to descend by her own legs instead of being carry down. The movements descending down the mountain was slow with high precautions from the rescue team.

12.00 a.m.

Reach the base

- Finally, all of us reach the base and we feel very grateful

-All of us were very exhausted and everyone could feel their leg shaking due to the effect of descending the mountain

-All of our hard work finally paid

-Thanks to all participants, I hope everyone would get useful experience from this expedition

-To all participants, please do a CAS report to claim your CAS hour

-Any enquiries, suggestions or comment please contact me, SimPanG@E08C


Time mendaki 2, aq adela rapat ngan sorang guide, name die Aus, memang ramah r. Kebanyakan guide kat sini memang ramah. Die ade pengalaman jadi guide 6 tahun kalo x silap aq. Die ajar aq tentang beberapa perkara:

  • Beberapa tumbuhan yang bleh dimakan seperti Halia Hitam
  • Nama beberapa jenis pokok, yang aku ingat nama satu pokok 2 jenis Pelawan Bukit
  • Tikus hutan ade yang sebesar anak kucing dan mampu melubangkan messtin!
  • Menda2 yang haram spt arak jgn dibawa mendaki, byk perkara buruk bleh berlaku
  • Guide 2 r yang citer kat aq cmne gua kambing 2 dpt name, kambing 2 telah selamat dibuat rendang dan sup (time 2 Gnung Ledang bkan National Park)

banyak perkara lagi yg ktorang borak, tapi ni jela yang aq highlightkan. aq x rasa rugi r pegi expedition ni, byk menda yang bleh kite blajar dan alami.

* - post diletakkan semula bagi panduan pendaki2 ekspedisi ledang 4 (grammatical error is inevitable =) )

Thursday, October 15, 2009

Promote Sket...

Ekspedisi ke-4 akan diadakan x lama lagi, sesape yg berminat blehla tgok blog ni dari masa ke semasa... Bersedialah untuk pendakian yg mendebarkan... =)

P/S: Poster diedit oleh bobo
Sumber : Arkib XPDC 1,2,3

Monday, October 12, 2009

Manifesto Terjun?

Post kali ini agak berbeza dgn post yg dulu2. Ia berkaitan dgn perkara yg baru berlaku di KMB. Pilihanraya MPP untuk year1...

Ape yg berlaku ea? Kisah ini bermula ketika aq tgah klas IELTS...

TRIITTT... TRIITTT... (bunyi hp yg sebenar x dpt digambarkan)

mesej~ no. x dikenali (hp probs)


first impression aq, 'what the ****???' ~ menunjukkan perasaan tertanya2 yg amat

aq tertanya kenapa perlu di promote calon2 berkenaan? x cukupkah poster2 & malam manifesto? aq assume mereka ini calon2 yg x ckup promote diri @ mencapub mereka atau mereka ini special sgt smpai perlu dinaikkan.

oleh yg demikian, aq merujuk kpd member aq, slh seorang ahli SPR KMB, Mr. X
"Mr. X, apehal dgn 4 org calon ni" diriku bertanya
"Entah r, aq pun x taw psl menda ni" die jwb

aq pun plik, member SPR sendiri x taw akan 'kewujudan calon2' ni, ini menunjukkan satu menda yg x kna....

X lama lps 2, member aq 2 cter kt aq menda btul yg berlaku, beliau amat emo (tiba2 aq emo ~ mungkin aq snang emo, hehe...)
aq rasa x ptut perkara tentang 4 org calon 'terjun' 2 berlaku. masaalahnya terdapat beberapa orang yg AMAT MENYUSAHKAN org lain spt Ms A & Ms B ni yg timbulkan masalah. alasan mereka : calon2 MPP y1 ni x de yg ckup alim (pada pandangan mereka)

lalu kwn aq ni (sebagai seorang ahli SPR) terpaksa mengalah kepada kehendak mereka, tapi dengan syarat, 4 org baru ni hanya boleh bertanding untuk satu post jer, iaitu post yg sesuai untuk org2 yg alim jer. Setelah menebal muka untuk menjelaskan kpd calon2 MPP Y1 yg x taw kewujudan calon2 ni, mereka bersetuju.

Tapi Ms A x puas hati. beliau nak semua 4 calon tu bertanding untuk jawatan MPP jugak.
Para pembaca, jika perkara ini dapat dilihat secara rasionalnya, x wajar Ms A wat cm2. Inilah yg dikatakan 'bagi betis nak peha'. Isy3....
Jelaslah Ms A ade tujuan nak naikkan 4 calon berkenaan untuk mendominasi MPP Y1 ~spekulasi aq

Selepas Mr X berbincang dengan Ms A & Ms B, barulah 'perkara sebenar' dirungkaikan. Rupanya ada sesebuah group yang menggunakan nama Ms B dan mendesak Ms A untuk memasukkan calon2 ni ke dalam MPP y1. Golongan ini sanggup melakukan perkara2 yg x brape btul demi kepentingan sendiri.

Mungkin mereka nak naikkan org2 yg mereka suka sahaja (menyingkirkan calon lain). Kalo sorang bleh blah lagi, tapi nak 4 jugak yg naik. So, sekarang ni SPR dipersalahkan.....

Inilah juga menda yg berlaku dlm situasi hidup sebenar, kredibiliti SPR sering dipersalahkan & dipersoalkan oleh semua pihak.

Moral of the Story: Janganlah pentingkan diri sendiri saje, pikirlah tentang orang lain juga. Dan jgn selalu salahkan pihak yg menjalankan tanggungjawab mereka, cuba kita berada di tempat mereka, dan selesaikan perkara yg berlaku...
Kepada golongan yang wat salah, pandai2 la mintak maap kepada pihak yg terlibat...

Thursday, October 1, 2009


Antara ketupat2 yg aq nk blaja wat, =)

Hari raya tahun ni bagi aku xla semeriah tahun2 lepas, mungkin sebab da besar, x dpt duit raye byk or memang raya x rasa kemeriahannya. Mungkin ia akan lebih meriah kalau aq blik kampung awal, cz dpt blaja mcm2. Dan seperti raya yg dah brape lame ni, hajat aq x kesampaian lagi iaitu, BELAJAR MENGANYAM KETUPAT. Hal ini kerana, bila aq sampai jer kt kampung, ketupat sume tinggal masak jer, beras pun da dimasukkan.... Isy3...

Tapi, pengalaman yg jadi sejarah bagi aq pada raya thun ni ialah mengetahui yg aq ade sedara di KMB!(mungkin disebabkan diriku yg low profile). Agak cipan gakla cz da sem 3 bru taw n knal sdare 2 kt cini, nseb bek x fly bru taw. mungkin inilah dia hikmah mengunjungi sanak saudara di hari raya, dapat mengenali antara satu sama lain dan mengeratkan silaturrahim. Citernye cmni....;

Pada petang raya kedua, aq pun melepak2 di kampung aq kt Senggarang, BP. Sedang enak melepak, ade org dtg(biase r, raye kan). Aq pun mengemas2 sket ruang tamu dan pergi ke dpur (dgn harapan nk jln2 nek motor, tpi adik2 aq tlah melarikannya dlu, ciezz). Pas2 ayah aq sruh aq gi layan org yg dtg, terpaksa r aq melayan. tapi, skali imbas 2 org drpda org yg dtg 2, 'cam kenal'. aq pun x ksah r, mungkin pelanduk 2 serupa. Bdak2 2 pun x berborak ngan aq(da x knal), aq pun dgar r ayh aq bercrita ngan bapak bdak 2. Yg aq igt, satu dialog nie
"..... anak saya nie blaja kat KMB..." ayah aq
"eh, anak saya pun blaja kt situ....." bapak bdak 2
"??????????? patut r cm knal..." aq bermonolog
"= )" bdak 2 bereaksi
dan begitulaah cter raye aq bila dapt mengetahui yg aq ade sdare(2 pupu) kt KMB. so, pasni x bleh r aq nk nakal2, t ade org report. hehe..

moral of the story : Bile sdare dtg rumah, borak2 r sket, cube mengenali n ambik tahu tentang sdare tu, mungkin org yg kita slalu jumpe kt tmpat kita blajar 2 adelah sdare kite. isy3....

Friday, September 11, 2009

Internationally Busy (IB)

Dah lama x blogging, smpai ade orang cmment bile nk update, =)
Haaiizzz... lpas satu IA, dtg lgi satu IA. byk btul kerja. x taw smpat wat ke x, dgn EE yg x bersentuh lagi, ade kemungkinan thun dpan bru siap. so, kna wat cpt2 r ea.

Kadang2, busy membuatkn kita lupa untuk relaks sebentar, memberi peluang kepada diri kita untuk berehat (spt yg berlaku kpd IA math). So busy....

So, kpd kwn2, lets go through this together! =)

Moral of the story:
- Bersedialah akan cabaran yg mendatang
- Di kesempatan ini, aq nak ucapkan Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin. senang2, dtg r umah (peta dah diberi pada post sblum ini). Selamat berpuasa juge...

Monday, August 10, 2009

Ranjau Berliku ke KMB

Sila Klik Untuk Gambar Yang Lebih Besar

Cara Biasa Aq Balik

Simpang Renggam -(Naik Kereta)- Macap -(Bas Transnasional)- Seremban -(KTM Komuter)- Nilai -(Bas) Jalan Bukit Changgang -(Menapak)- KMB

Cara Aq Balik Baru2 Ni
Simpang Renggam - (Naik Kereta)- Macap -(Bas Transnasional)- R&R Ayer Keroh -(Tumpang Boss)- KMB

Cara aq balik kali ni berbeza cz tgah2 nek bas, tiba2 aq terpaksa trun cz nk tumpang org(lagi cpt sampai) hehehe... Tapi 2 bukan yg aq nk cter, nk cter menda len. Cternya berlaku time aq nk start nek bas.....

Dari Simpang Renggam ke Seremban x de bas yg spesifik, so aq terpaksa beli tiket bas JB, n naik kt tgah2 perjalanannya kt Macap. So di pagi yg indah itu, aq pun naik bas 2.

'seat aq 10A, dah ade org duduk r....'

aq pun letak beg aq kt seat 7A
tiba2 ade awek ni alihkan beg aq. aq pun dgn muke yg agak tebal, alihkan beg aq ke depan, seat 1C

'bang, ni tempat saya r' sorang mamat berkata

aq pun alihkan lagi beg aq (dah mula rase 'panas'). Aq pun cari r tmpat kosong lagi. X de.
Aq agak ade org yg 'lompat' masuk ni. Aq pun tggu r orang 2 kuar. Da x de tiket, wat2 r care x de tiket. Akhirnya driver 2 ckp kt sorang macha ni, suruh die dok kt seat tambahan (seat kcik dpan pintu). Aq pun rasa lega, kalo x sakit pinggang r aq dok situ.

Memang biasa dlm bas ekspress yg akan ade org yg x dok kt tmpat yg sepatutnya. aq pun x beberapa kisah, duduk mane2 pun bleh. Tapi x de r sampai aq yg bayar tiket btul ni x dpt tempat. X patut r. Kadang2 aq marah gak org yg naik bas pkai tiket ulat, x pikir org len ker?
Bile da rampas tmpat org x reti nak blah. Boleh je aq pergi tempat aq yg sepatutnya dan halau org yg dok situ. tapi x bagus r halau2 org, lgi2 org tue. Kan 'Budi Bahasa Budaya Kita'.

ape yg aq nk highlight kt sini adalah, kadang2 kita patut suarakan hak kita, dan kadang2 kita pun ptut jdi tegas agar kita tak ditindas. Cam aq ni x beberapa kisah r hal cmni, tpi kalo smpai sushkn orang, x patut r. So, kalo korang rase x puas hati ngan perkhidmatan dalam bas 2, ckp jer kt driver 2. Kalo x puas hati lagi, report kt LPKP (Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan).

Moral of The Story:
Duduklah di tempat yg sepatutnya anda duduk =)

Tuesday, August 4, 2009


Sejak beberapa ketika ni, banyak cobaan yg melanda pljr2 KMB, dan yg pling kecoh tentulah wabak H1N1. sebenarnya, adakah btul ramai2 yg pergi 2 memang sakit, atau memang nak meramaikan keadaan? atau mungkin saja nak menimbulkan kekecohan? Wallahualam... Diri sendiri yang tahu...

Sejak mulanya wabak ini wat kecoh di KMB, ade yg berharap agar cuti dapat diberikan kepada pljr2 KMB, x kurang juga yg nak KMB ditutup. Mungkin disebabkan tekanan sem 3 yg begitu sesak dan 'musim emo' yg melanda. Maka ramailah yg sangat berharap dapat cuti yg dapat melegakan tekanan2 tersebut.

Namun, ade juga golongan yang tak nak balik, mereka ini mungkin sangat kebal dengan penyakit atau berasa tidak selesa tinggal di rumah atau juga rumah terlalu jauh, susah nak balik. Senang cerita, pelajar KMB terbahagi kepada beberapa golongan di saat2 terakhir cuti H1N1 diberikan. Golongan2 tersebut adalah:
  • Golongan yang 'home sick' - (pelajar Y1 mendominasi golongan ini)
  • Golongan yg stress & emo2 - nak balik bagi menenangkan fikiran
  • Golongan yg nak siapkan IA Business - kebanyakkannya kelas Cikgu Mimi yg belum sampai tarikh akhir untuk hantar
  • Golongan yg memang nak cuti - mereka2 yg cuti hujung minggu dikorbankan untuk menda lain, cuti panjang menjadi amat bermakna
  • Golongan yang tak nak balik (mereka ini merasakan KMB seperti rumah mereka sendiri), x taw kewujudan golongan ini, tetapi terdapat khabar angin tentang mereka
  • Golongan yg tak nak balik 2 (rumah jauh, keje banyak, x nak cuti mereka yg lain digantikan dengan cuti ini)
  • Golongan yg nak melarikan diri dari H1N1 (biasanye org yg di suspek atau memang da kna H1N1 termausk dlm golongan ini)
Itulah dia antara golongan2 yg ade, so anda termasuk dalam golongan yg mane???

moral of the story:
Semua yg berlaku itu suma cobaann.... (Pendekar Bujang Lapok, TV2, malam semalam)

Tuesday, July 21, 2009

Bila Cinta Didusta

Bila cinta didusta,
Hati mula gelisah,
Hilang kekasih hati,
Hidup jadi merana.......

Insan jadi idaman,
Kini dimilik orang,
Cinta yg diimpikan,
Putus ditengah jalan.....
[Bila Cinta Didusta ~ Screen]

Post ni aq tlis bkan sbab aq koyak,
tapi sebab ade sorang member aq yg koyak,
aq dgar cter die pun aq jdi emo, koyak,
memang x dpt digambarkan r perasaan 2 (padahal bkan aq yg kena),
aq rase memang x pelik r kalo member aq ni, seorang lelaki, menangis, kecewa giler,
kalo aq r, mungkin mcm2 menda plik aq da wat, (e.g: berdota sampai ke pagi)

Pe perasaannya bile kita da nk dpt sesuatu yg berharga, tapi terlepas?
sedih kot. cnthnya sikit lagi nk dpt 35, tpi x dpt, kna study kt malaysia, memang kecewa
aq nk berkongsi sket r cter member aq ni, moga2 kite dpt pengajaran drpdanya...

cternye cmni, ade sorang member aq ni, minat gler ngan sorang gurlz ni,
dlm rmi2 org, die sorang jer yg berjaya dpt perhatian bdak 2,
dlu (time sblum koyak) aq pun tumpang gembira r cz die memang btul2 nak gurlz 2 n plan nk bertunang lpas IB ni,
ktorang pun same2 berharap agar die berjaya...

Ntah cmne, di suatu malam yg gelap(mendung), aq dpt taw cter die...
Tpi time 2 die da ok sket r, x sekoyak first time dlu, kalo x, dpt r aq menyaksikan adegan member aq menangis kerana seorang perempuan! (x pnah brlaku kt member aq)
die cter kt aq, cmni cternye;

die menang dh rapat ngan gurlz 2, n bru nk msuk stage rapat mak n ayah gurlz 2 (wat cable)
pas2 suatu hari, gurlz 2 bgtaw yg die dah bertunang dgn seorang yg die x knal langsung dlu
(versi asal terpaksa dipendekkan bagi mengelakkn aq emo)
member aq ni pun terkejut r, tiba2 jer da bertunang, n gurlz 2 plak terima tunangan org 2....
die terpaksa melupakan gurlz 2 tpi payah kot
kesian member aq

sejak 2 member aq terasa koyak, da berubah sket r perangai die, maklumlah, first love.
tapi nak salahkan gurlz 2 100% x bleh gak, die dlm keadaan yg serba salah, bleh wat kputusan ape jer, mungkin bagi mak n ayah gurlz 2, mereka nk yg terbaik utk anak mereka, tapi mereka harus consider sket,
member aq da pnat2 berusaha, tiba2 ade org potong line habis, licin, sampai x de harapan dah,
2 la yg wat die koyak; trlpas sesuatu yg amat berharga,

dari sudut pandngan aq, gurlz 2 harus voice up n care akn perasaan member aq ni,
jgn da bgi kptusan nk terima bru bgtaw org 2, kesian sgt2...
mungkin jika gurlz 2 bgtaw lpas lelaki 2 propose, member aq dpt terima sket r, sekurang-kurangnya bagi member aq ni peluang jumpa mak n ayah die,
pas2 brula mak n ayah die bleh decide,
2 la cara yg sebaiknya, persaingan yg adil.

papepun, menda da berlaku, aq harap member aq ni msih bersemangat utk hdup (walaupun da serik), n dpt fly utk buktikan yg die juga bleh berjaya... Good Luck!

moral of the story:
' jangan tunggu lama2, nanti lama2, dia dikebas orang....'
kalo da ade calon 2, ade baiknya terus berjumpa org tue die, katekan yg sebenarnya... (sebelum org lain potong line kita)

Saturday, July 18, 2009

Ku Keseorangan Lagi...

Malam ni sunyi, boring dan x bes
Nape? cz roomate aq da 3 ari blik umah die
Hmm... sunyi lagi bilik ni, dahla aq x slalu ade kt bilik

Aq nk borak ngan sape ea? ngan asyriq, cter koyak jer... bobo, die da tido... remy, x taw ktne...
skod, study kot. apsal jiran2 aq tido awl malam ni? bru pkul 2 kot
so, keboringan aq terserlah... Eh, cter koyak jer post aq nie, huhu...

Dgarnye boss kna msuk wad kt hospital pakar JB, kakinya bertambah kritikal...
Cmne aq nk wat ea, nk melawat, x smpt nk blik johor. Bleh support moral jer, aq call, die ckp die ok jer (tpi aq taw die x nak bgi aq risau). aq pun try r bgi kata2 semangat... Die kate agak sakit kaki die 2, aq rase sgt sedih cz x dpt nk wat pape
Lgpun aq study physic, manela aq taw nk nasihat pe biar kaki die cpt bek, aq pun sruh r die rehat, biar kaki die elok sket

Die kate, urat saraf (nerve system) kt kaki die 2 da kna block, sbab 2 kaki die bengkak. Dlu aq tgok cm dah ok, tpi dr. ckp mkin kritikal plak. x tawla pe aq nk wat, sabar ea boss...

Kini, aq terbaring keseorangan, sunyi, sorang2, x taw nk wat ape, x de member nk borak, dan aq slalu terfikir; penyakit x kenal usia, dan Ajal Maut boleh menjemput kita bila2 masa yg Allah kehendaki, x lambat/ cepat satu saat pun. Aq jadi insaf dan semakin tkut bila mengenangkan keadaan boss. Subhanallah... Kalaulah aq di tempat dia, mesti aq dah hilang akal fikir nak baik. Kalaulah aq di tempatnya, apa yg bleh aq lakukan? X de pape yg mampu selain mengerang kesakitan

Aq kini hanya mampu menadah tangan memohon kepada Illahi, 'sembuhkanlah penyakitnya Ya Allah....'

Roomateku, Sahabatku,
Janganlah kau bersedih,
Janganlah kau rasa kesal akan apa yg menimpamu,
Sesungguhnya kesakitan itu adalah penghapus dosa,
Agar dirimu bersih, suci sentiasa,
Aq selalu mendoakanmu, mengingatimu,
Insya-Allah, dirimu akan sihat kembali,
Dan kita akan sama2 berjuang,
Mencapai matlamat yang diimpikan,
Jangan bersedih, wahai roomateku

Kepada pembaca2 dan pelawat blog saya ini, saya memohon agar saudara/saudari dapat mendoakan akan keselamatan & kesejahteraan roomate saya,
Muhammad Najmi bin Abdul Karim, agar dia cepat sembuh dari penyakitnya.
sesungguhnya, Allah jualah yang akan membalas jasa hamba-hambanya di dunia dan di akhirat

Moral of the Story:
Marilah kita bersedia akan segala kemungkinan, kerana tiada yang pasti di dunia ini. Penyakit dan musibah boleh datang menimpa bila2 masa saja. Janganlah lalai dan leka, dan ambillah pengjaran akan apa yg berlaku agar kita tidak berasa sesal di kemudian hari...