Friday, July 15, 2011

Gunung Lambak, Kluang, Johor

Gunung Lambak, Kluang. Antara gunung yang terdekat ngan umah aq, gunung len yg dekat ialah Gunung Berlumut. Berbekalkan dry pack 15L yg baru dibeli (style beg ni, aq suke), aq pun nek bertiga dgn adik aq n Naz. Time aq nek pagi tadi memang ramai r orang, especially Chinese. Mende yg aq respect ngn diorang2 ni ialah diorang amat menjaga kesihatan iaitu dgn trekking. Yg hardcore sket  biasenye diorang p hike. So, oleh kerana aq pun nk jaga kesihatan, aq pun decide untuk cuba teruskan ngn aktiviti cmni.. InsyaAllah..

Starting trekking tu kira ok la, landai pastu ade tempat2 yg steep sket. Pastu, sampai r kat area tengah gunung. Tempat tu ade kolam ngn air pancut, memang port relax r. Kebanyakkan orang yg trekking kat situ x nek ke puncak, sampai tengah diorang terus turun blik, mungkin diorang nk relax2 n chills. Memang ni port yg best la, redup, ade air, pastu bunyi2 hutan sket.. Memang tenang..

Kat tengah2 gunung tu ade papan ni

Ok, lepas smpai tengah, route nak pi puncak tu steep r, mcm nek nuang gak, kalo Ledang tu mcm kt area KFC (Killing Fitness Centre) bukan (Kluang Fried Chicken), haha.. So, kalo nak amek nafas memang kene bajet sendiri. Biasenye kalo highground ade tempat landai leh lepak, tpi area ke atas tu x de. Da dekat puncak barulah landai.. Ade pakcik tu tiap2 hari nek, umur 56 tapi 6 pad bai. Kental gilo. Tp x aci la, dia selalu nek, leh la men laju2.. XD

Puncak, ade menara telekom

 

Time aq sampai puncak tu berkabus, x nampak area Kluang. Tiba2 ade plak umah kongsi kat situ, aq igtkan diorang wat ape, rupenye wat menara Telekom. Kentang gak r bawak nate bancuh simen tu sampai atas. Kalo mlm2 konfem sejuk, sumber air lgi, brg2 binaan lgi. Kalo kejap x pe, ni lama.
Papepun, trekking n hiking ni dianggap berjaya cz sampai puncak.. haha..

Aq usha diorang wat keje.. haha

-Trip transstitiwangsa V2 cancel.. sedih2.. =.= -

1 comment:

naimMulana said...

dude, ni time aq sampai separuh je ae, tunggu ko kat tengah gunung tu mcam berjam-jam..haha