Sunday, July 12, 2009

Matlamat.....ku?

matlamat? pe menatang tu sebenarnya? aq slalu dengar orang bercakap pasal matlamat tapi x paham r

"bro, ko nk jdi engineer ape?"[S]
"entahlah, aq pun x taw nk jdi pe"[x]
"kalo cmtu, pe matlamat ko blaja utk jadi engineer?"[S]
"hehehe... (dengan muke x bersalah) x taw r aq nk jdi pe"[x]

*perbualan aq ngan member seKMB aq

dari aq kecik smpai beso, bile aq gi kem motivasi je, diorang akn sruh aq set matlamat aq. aq paham pe die matlamat, tapi x taw cmne nk apply kt dunia sebenar. Bila aq tanya orang pe matlamat diorang, diorang akn ckp (cth kt KMB; 45 points). tapi betulkah itu matlamat sebenarnya?

menurut buku bisnes, Paul Hoang;
'matlamat@aim : pelan jangka masa panjang bagi sesebuah organisasi'
so, nk dpt 45 points bkan matlamat r ea?
menurut buku Paul Hoang lagi, rupenye tu adalah objektif....

oleh yg demikian, aq pun pkir2, pe matlamat aq sebenarnya?
hmm... akhirnya aq pun dpt pikir satu matlamat yg dijangka dicapai ketika aq berumur 40 tahun;
- time tu aq mesti dah ade satu company yg wat kapal terbang, ade 6 orang anak, dan aq akn pastikan company aq ni merupakan yg pertama wat jet pertama buatan malaysia

mungkin matlamat ni bagi org lain agak advance, tapi bagi aq ni menda yg aq nak. bagi org2 yg membaca blog aq ni, doakan aq berjaye ea? hehe..

dan setelah aq pergi kem PiBi, barulah aq sedar, matlamat perlu diset agar kita x gagal mencapai kejayaan jika berlaku dugaan. so, kita akn masih mempunyai benda yang kita nak capai dan boleh berusaha kearahnya walaupun mengalami masalah di pertengahan perjalanan....


moral of the story: tetapkanlah matlamat anda agar berjaya di dunia dan di akhirat....

6 comments:

dr.corona0810 said...

waaahhhh!!!
bagus2..
ko dah menetapkan matlamat..
bg ak,ok je aim ko 2..
bgusla..
baru malaysia akan maju (MALAYSIA BOLEH!!!!)
Gambate kudasai!!!

cuma...
aku cam pelik sikit la..
knp bab 6 orang anak 2 kna highlight???

SimPanG said...

bab 2 kna highlight cz aq nak anak ramai... hehe

dr.corona0810 said...

hahhaha..
bley plak..
ni sokong dasar kependudukan..
by 2020, 7ojuta la kan???

SimPanG said...

x, aq skong dasar anak ramai yg berjaya. haha

Syazwan Harun said...

fuyyooooo
ade blog :)

SimPanG said...

wan:
mustilah, aq da maju kot, haha